Δηλώσεις ξένων ηγετών

“Η παρούσα κυβέρνησή σας και ο πρόεδρός της, ο διακεκριμένος πρωθυπουργός σας, έχουν να επιδείξουν τέτοια επιτεύγματα, ώστε να καθίστανται αντάξιοι διάδοχοι των επιφανών προγόνων τους.”

- Ντουάιτ Αϊζενχάουερ, Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής

“Η προσωπικότητά του, μου προκάλεσε μεγάλη εντύπωση. Είναι ένας πολιτικός άνδρας, ο οποίος έχει αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα, που βλέπει και διαβλέπει κατά τρόπο σαφή και διαυγή.”

- Κόνραντ Αντενάουερ, Καγκελάριος της Δυτικής Γερμανίας

“Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής αφιέρωσε τη ζωή του στην υπηρεσία του λαού και της χώρας του και στην υπεράσπιση των δίκαιων υποθέσεων των λαών που αγωνίζονται για την ελευθερία και την εθνική τους ανεξαρτησία και κατέχει μία ξεχωριστή θέση στο σημερινό κόσμο, σε επίπεδο περιφερειακό και ευρύτερο διεθνές.”

- Γιασέρ Αραφάτ, Πρόεδρος της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης

“Αφιερώσατε τη ζωή σας στην υπηρεσία της χώρας σας και την υπηρετήσατε σε ποικίλες περιστάσεις. Περάσατε στιγμές βαθιάς λύπης, όταν ο ελληνικός λαός βρισκόταν κάτω από μία δικτατορία, αλλά το πεπρωμένο σας κάλεσε εκ νέου να επαναφέρετε το έθνος με το χέρι σας στη δημοκρατία και τη συμφιλίωση.”

- Χουάν Κάρλος, Βασιλιάς της Ισπανίας

“Αυτή τη χώρα που η πολιτική της ζωή είναι τόσο δαντελωτή όσο κι οι ακρογιαλιές της και τόσο ανάγλυφη όσο ο ορίζοντας των βουνών της, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής κατορθώνει να την κυβερνήσει.”

- Σαρλ Ντε Γκωλ, Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας

“Όταν έγινα πρωθυπουργός, το 1962, εγκαινιάσαμε με όλες τις βαλκανικές χώρες διάλογο, ο οποίος και ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Αναμορφώσατε την κατάσταση στη Βαλκανική χερσόνησο με προϋπόθεση την εξισορρόπηση των επιμέρους συμφερόντων και – με την εξαίρεση της Αλβανίας – αποκαταστήσατε πολύ καλές σχέσεις με τις υπόλοιπες χώρες. Ήταν όμως ο Καραμανλής αυτός που δήλωσε ρητά ότι η Βουλγαρία δεν είναι εχθρός, αλλά καλός γείτονας, με τον οποίο πρέπει να διατηρούμε καλές σχέσεις. Αυτό ήταν ιστορικό γεγονός, ιδιαίτερα, αν ληφθεί υπόψη η κατάσταση που επικρατούσε τότε.”

- Τοντόρ Ζίβκωφ, Πρόεδρος του Κυβερνητικού Συμβουλίου της Βουλγαρίας

“Στην ΕΟΚ δεν μπήκε η Ελλάς, αλλά ο Καραμανλής. Εχει ενσαρκώσει δύο αρετές: την αξιοπρέπεια και την απλότητα.”

- Βαλερί Ζισκάρ Ντ' Εσταίν, Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας

“Έγινε πρωθυπουργός σε μία κρίσιμη στιγμή της ιστορίας της χώρας του και με τη σοφή και στιβαρή ηγεσία του αποκαταστάθηκε η Δημοκρατία και διαφυλάχθηκε η ειρήνη, παρά τις μεγάλες προκλήσεις σε βάρος τους. Προσέφερε εξαιρετικές υπηρεσίες στην πατρίδα του και στην Ευρώπη.”

- Τζέιμς Κάλλαχαν, Πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας

“Είναι ένας από τους σημαντικούς πολιτικούς άνδρες της Ευρώπης. Για να πω την αλήθεια, θα έπρεπε να πω πως τον θεωρώ τον πιο σημαντικό από όλους…”

- Τζον Κέννεντι, Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής

“Κατά τα τελευταία πενήντα έτη, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής διαμόρφωσε την πολιτική ζωή της χώρας του με υποδειγματικό τρόπο. Ως υπουργός και Πρωθυπουργός έδρασε με επιμονή για την οικοδόμηση ενός σταθερού δημοκρατικού πολιτεύματος στην Ελλάδα. Η επιστροφή στη Δημοκρατία μετά το τέλος της στρατιωτικής δικτατορίας και η ενσωμάτωση της χώρας στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα θα μείνουν για πάντα συνδεδεμένες με το όνομά του. Και στις δύο θητείες του, ως πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έμεινε πιστός στις ξεκάθαρες πολιτικές του θέσεις. Ήταν ένας κορυφαίος εκπρόσωπος της χώρας σας.”

- Χέλμουτ Κολ, Καγκελάριος της Δυτικής Γερμανίας

“Είσθε ο πατέρας των θεσμών, οι οποίοι, παρ’ όλες τις αντιξοότητες και τις δυνατότητες, μπόρεσαν να διατηρηθούν ακέραιοι σε μία ατμόσφαιρα και ένα περιβάλλον σταθερότητας, και αυτή τη στιγμή οφείλω να ομολογήσω ότι δεν υπάρχει στην Ευρώπη άλλο δείγμα τέτοιας σπάνιας ισορροπίας.”

- Φρανσουά Μιττεράν, Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας

“Απευθύνομαι προς υμάς, ως τον αντάξιο εκπρόσωπο ενός μεγάλου λαού, ο οποίος, με τη σταθερή του πίστη στην ελευθερίαν, κατόρθωσε να επανακτήσει, μετά τη δύσκολη και σκοτεινή περίοδο, την σπουδαία θέση του μεταξύ των δημοκρατικών χωρών στο πλαίσιο του πολιτισμού εκείνου, στη διαμόρφωση του οποίου η Ελλάδα συνέβαλε τόσο πολύ… Επιθυμώ να εκφράσω, κύριε πρωθυπουργέ, το θαυμασμό μας για εσάς και για όλους εκείνους, οι οποίοι αγωνίστηκαν για να επαναφέρουν την Ελλάδα στις μεγάλες παραδόσεις της…”

- Άλντο Μόρο, Πρωθυπουργός της Ιταλίας

“Εσείς, κύριε πρόεδρε, διαδραματίσατε ένα ξεχωριστό ρόλο στη διατήρηση της φλόγας της ελευθερίας για μισό αιώνα. Πολλοί υποστήριξαν τη δημοκρατία, αλλά μόνο λίγοι ανδρείοι όρθωσαν το ανάστημά τους όταν κλήθηκαν να εξουδετερώσουν την απολυταρχία και να αποκαταστήσουν τις δημοκρατικές αρχές στην κυβέρνηση και την κοινωνία. Εσείς, κύριε πρόεδρε, είστε ένας από αυτούς τους ολίγους.”

- Τζορτζ Μπους, Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής

“Ο βρετανικός λαός καλωσόρισε και παρακολούθησε με βαθύτατο θαυμασμό το προσωπικό επίτευγμα του Κ. Καραμανλή και της κυβέρνησής του: την επαναφορά της δημοκρατίας στην Ελλάδα… Αν υπήρχε Βραβείο Νόμπελ Δημοκρατίας, εκείνος που έπρεπε να το πάρει είναι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.”

- Χάρολντ Ουίλσον, Πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας

“Η χώρα σας βρήκε στο πρόσωπό σας έναν εμπνευσμένο αρχηγό κράτους, ο οποίος μπόρεσε να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την επαναφορά της Ελλάδας στην οδό της δημοκρατίας. Γυρίζοντας τον κόσμο γνώρισα πολλούς ξένους πολιτικούς. Για μένα ο Καραμανλής κατέχει ξεχωριστή θέση με τη δυνατή οξύνοιά του και τη μεγάλη του ευφυΐα.”

- Σάντρο Περτίνι, Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας

“Στην χώρα μας τρέφουμε ιδιαίτερη εκτίμηση προς τον κ. Καραμανλή, τον οποίο θεωρούμε ως το σωτήρα της Ελλάδας και τον οικοδόμο της δημοκρατίας, ύστερα από όσα υποφέρατε κατά τα χρόνια της δικτατορίας. Ο Αιγυπτιακός λαός θαυμάζει τη σώφρονα και υψηλού επιπέδου πολιτική που ακολουθεί.”

- Ανουάρ Σαντάτ, Πρόεδρος της Αιγύπτου

“Το τεράστιο έργο που επιτεύχθηκε από το μεγάλο αυτόν άνθρωπο, τον οποίο συνέδεσαν με τη Γαλλία ιδιαίτεροι συναισθηματικοί δεσμοί, επικεφαλής της κυβέρνησης και, στη συνέχεια, της ελληνικής πολιτείας, θα παραμείνει ζωντανό στη συνείδηση των δύο λαών μας.”

- Ζακ Σιράκ, Πρωθυπουργός της Γαλλίας

“Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είναι ο πρύτανης των Ευρωπαίων πολιτικών.”

- Πιερ Τρυντώ, Πρωθυπουργός του Καναδά

“Κατά την άσκηση των σημαντικών καθηκόντων του, ο πολιτικός αυτός ηγέτης επεδίωξε να υπηρετήσει με γενναιοφροσύνη τη χώρα του και να συμβάλει στη θετική πορεία της στην οδό της Δημοκρατίας.”

- Πάπας Ιωάννης Παύλος ΙΙ

“Ο Καραμανλής ήταν το μοναδικό πρόσωπο που γνώρισα σε αυτά τα χρόνια και ήταν αξιόπιστος. Μπορούσες να βασιστείς στο λόγο του. Σήμερα το όνομά σας εκφράζει την επιστροφή της Ελλάδας στον κύκλο των δημοκρατικών χωρών της Ευρώπης.”

- Χέλμουτ Σμιτ, Καγκελάριος της Δυτικής Γερμανίας