Εκδόσεις

12τομο έργο

«Κωνσταντίνος Καραμανλής: Αρχείο, Γεγονότα & Κείμενα»

Βασική παράμετρο των δραστηριοτήτων του Ιδρύματος συνιστά η συγκρότηση σειράς εκδόσεων, πυρήνα της οποίας αποτελεί το 12τομο έργο «Κωνσταντίνος Καραμανλής: Αρχείο, γεγονότα και κείμενα», που υπήρξε προϊόν μακρόχρονης ερευνητικής εργασίας, η οποία συντελέστηκε στους κόλπους του Ιδρύματος και βασίστηκε στην αξιοποίηση σημαντικού μέρους του αρχειακού υλικού.

 

Πρόκειται για χρονολογική καταγραφή της παρουσίας του Κ. Καραμανλή στη δηµόσια ζωή, βασισμένη στο προσωπικό του αρχείο, τον ημερήσιο τύπο, ελληνικό και διεθνή, τα Πρακτικά της Βουλής, καθώς και κάθε έγκυρη σύγχρονη μαρτυρία, µε εκτενείς αναφορές σε όλους τους τοµείς της δηµόσιας ζωής: εξωτερική πολιτική, οικονοµία, γεωργία, δηµόσια έργα, κοινωνική πολιτική, δηµόσια διοίκηση, εκπαίδευση και πολιτισµός. Το υλικό δημοσιεύεται αποφορτισμένο από αξιολογικές κρίσεις, προκειμένου να διατηρήσει τον χαρακτήρα του ως βασική πηγή για τη σύγχρονη ελληνική Ιστορία.

 

(Επιµέλεια: Κ. Σβολόπουλος. Έκδοση: 1997. Επανακυκλοφόρησε, το 2005, µε πρωτοβουλία της εφηµερίδας «Η Καθηµερινή»)

3τομο έργο

«Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής στον εικοστό αιώνα»

Εξίσου σημαντική υπήρξε η έκδοση των Πρακτικών του διεθνούς επιστημονικού συνεδρίου που διεξήχθη στο Ζάππειο Μέγαρο από τις 5 έως τις 9 Ιουνίου 2007 με ευκαιρία τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Περισσότεροι από 120 επιστήμονες, Έλληνες και ξένοι, ανέδειξαν κάθε πτυχή του έργου του Κωνσταντίνου Καραμανλή και μέσω αυτού την πορεία της Ελλάδας κατά την τελευταία 50ετία.

 

Τα Πρακτικά εκδόθηκαν σε 3 τόμους, χωρισμένους θεματικά: ο πρώτος τόμος περιλαμβάνει εισηγήσεις που αναφέρονται στο έργο του Κωνσταντίνου Καραμανλή αναφορικά με τους θεσμούς και την εγκαθίδρυση του δημοκρατικού πολιτεύματος, o δεύτερος τόμος επικεντρώνεται στις διεθνείς σχέσεις και την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας, ενώ ο τρίτος εστιάζει στην οικονομία, την κοινωνική πολιτική και τον πολιτισμό.
Το τρίτομο έργο «Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής στον εικοστό αιώνα».

 

(Επιµέλεια: Κ. Σβολόπουλος,
 Κ. Ε. Μπότσιου, Ευ. Χατζηβασιλείου. Έκδοση: 2008)

Επετειακή Έκδοση

«Κωνσταντίνος Καραμανλής: Ένα έτος από το θάνατό του»

Περιλαμβάνει τις οµιλίες του Κων/νου Στεφανόπουλου, του Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εσταίν, και του Φραντσέσκο Κοσίγκα σε ειδική τελετή που έγινε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 19 Απριλίου 1999.

 

(Έκδοση: 1999)

Πρακτικά Διημερίδας

«Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και η ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας»

(Αθήνα, 25-26 Νοεμβρίου 1999)

Περιλαμβάνει 19 ομιλίες και εισηγήσεις ειδικών επιστημόνων και πολιτικών σχετικά με το όραμα και την πολιτική του Κωνσταντίνου Καραμανλή, που κατέστησαν την Ελλάδα οργανικό τμήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και παράγοντα πρωταρχικής σημασίας στο περιφερειακό πλαίσιο των Βαλκανίων.

 

(Επιµέλεια: Χρ. Καριεντίδης. Εκδόσεις Πατάκη, 2000)

Πρακτικά Διημερίδας

«Ντε Γκωλ και Καραμανλής. Το Έθνος, το Κράτος, η Ευρώπη»

(Αθήνα, 5-6 Οκτωβρίου 2000)

Περιλαμβάνει 20 εισηγήσεις ειδικών επιστημόνων που εξετάζουν σε μία παράλληλη θεώρηση το έργο των δύο ηγετών στη χώρα τους, την προσωπική τους σχέση και το ρόλο των κρατών τους στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ενοποίησης.

 

(Επιµέλεια: Κ. Σβολόπουλος, Σ. Μορέλ. Εκδόσεις Πατάκη 2002)

Πρακτικά Διημερίδας

«Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και η Βόρεια Ελλάδα»

(Θεσσαλονίκη, 23-24 Απριλίου 2001)

Περιλαμβάνει 24 ομιλίες και εισηγήσεις ειδικών επιστημόνων και πολιτικών, που αναφέρονται στο έργο του Κωνσταντίνου Καραμανλή στη Βόρεια Ελλάδα, τόπο καταγωγής του, στους τομείς της οικονομίας, της παιδείας και του πολιτισμού αλλά και όσον αφορά τη θέση της περιοχής αυτής στο διεθνές γίγνεσθαι και τη διασφάλισή της από εξωτερικούς κινδύνους.

 

(Επιµέλεια: Ευ. Χατζηβασιλείου, Χρ. Χρηστίδης. Εκδόσεις Πατάκη, 2006)

Πρακτικά Διημερίδας

«Ισπανία, Πορτογαλία, Ελλάδα. Τριάντα χρόνια από τη μετάβαση στη δημοκρατία»

(Αθήνα, 18-19 Μαΐου 2005)

Περιλαμβάνει τις εισηγήσεις 11 ειδικών επιστημόνων και πολιτικών, αυτοπτών μαρτύρων των γεγονότων στις τρεις χώρες, που αναφέρονται στην πολιτική διάσταση και στο θεσμικό πλαίσιο της μετάβασης των τριών χωρών στη Δημοκρατία, καθώς και στο ρόλο της Ευρώπης και της ενταξιακής προοπτικής των χωρών αυτών στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα για την αποκατάσταση του δημοκρατικού πολιτεύματος.

 

(Επιµέλεια: Μ. Μινώτου. Εκδόσεις Πατάκη, 2006)

Πρακτικά Διημερίδας

«The founders of the European Integration/ Les Fondateurs de l’ Intégration Européenne»

(Αθήνα, 27-28 Μαρτίου 2012)

Περιλαμβάνει 7 ομιλίες με κεντρικό θέμα το όραμα και τη στρατηγική των θεμελιωτών του εγχειρήματος της ευρωπαϊκής ενοποίησης, μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η οποία συνιστά ένα από τα μεγαλύτερα σύγχρονα διεθνή επιτεύγματα.

 

(Επιμελητής: Κωνσταντίνος Σβολόπουλος, Κωνσταντίνα Μπότσιου. Εκδόσεις Πατάκη, 2012)

Πρωτότυπη Μελέτη

«Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Ξένος Τύπος»

Πρόκειται για μια πρωτότυπη μελέτη του Δημήτρη Καιρίδη που παρακολουθεί, σχολιάζει και αναλύει τη διαδρομή, τη δράση και το έργο του Κωνσταντίνου Καραμανλή μέσα από τις ανταποκρίσεις και τα σχόλια του ξένου Τύπου.

 

(Συγγραφέας: Δημήτρης Καιρίδης. Εκδόσεις Πατάκη, 2014)

In Memoriam

Η διεθνής κοινότητα τιμά τον Κωνσταντίνο Καραμανλή

Καταγράφονται οι αναφορές του διεθνούς τύπου και κορυφαίων διεθνών προσωπικοτήτων στο έργο και την προσωπικότητα του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ενώ περιλαμβάνει πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τη διεθνή δραστηριότητά του ως πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

 


(Επιµέλεια: Β. Χαραλαµπάκος. Εκδόσεις Καπόν, 1999)

Κείμενα Ομιλητών

«A World of Crisis and Shifting Geopolitics: Greece, the Eastern Mediterranean and Europe»

Περιλαμβάνει 15 ομιλίες ειδικών επιστημόνων, σκοπός των οποίων ήταν να αναλυθούν οι πρόσφατες σημαντικές εξελίξεις στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της τρέχουσας οικονομικής κρίσης.

 


(Επιµέλεια: Μιχάλης Ψαλιδόπουλος. Εκδόσεις Ι. Σιδέρης, 2012)

Κείμενα Ομιλητών

«Κωνσταντίνος Καραμανλής: Τότε και Τώρα»

Η έκδοση αυτή περιλαμβάνει τα κείμενα όλων των ομιλητών της ειδικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 6 Μαρτίου 2013, που ήταν αφιερωμένη στη συμπλήρωση 15 χρόνων από τον θάνατο του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

 


(Έκδοση: 2014)

Βασισμένο στο 12τομο

«Κωνσταντίνος Καραμανλής: οι εθνικές παρακαταθήκες»

Βασισμένο στο 12τομο έργο «Κωνσταντίνος Καραμανλής: αρχείο, γεγονότα και κείμενα», το παρόν έργο τέμνει το έργο του Καραμανλή σε 6 καίριες θεματικές ενότητες, που αναδεικνύουν την παρακαταθήκη του ως εθνικού ηγέτη.

 

(Εκδόσεις: Παραπολιτικά Α.Ε., 2018)