Συμπληρώνονται εφέτος 50 χρόνια από την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας.

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ήταν προικισμένος με τα κρίσι­μα εκείνα προσόντα, τις ικανότητες και τις πολιτικές αρετές που διαθέτουν οι ηγέτες και οι πολιτικοί, οι οποίοι γράφουν Ιστορία. Ηγέτες και πολιτικοί που δεν άγονται από τα γεγονότα και τις εφήμερες σκοπιμότητες, αλλά οδηγούν οι ίδιοι τις εξελίξεις, με όραμα και ρεαλιστική στόχευση. Ηγέτες και πολιτικοί που διαμορφώνουν την πορεία της χώρας τους. Που καταφέρνουν, τελικά, να ορίζουν κοινά οράμα­τα και κοινούς στόχους για όλους τους πολίτες.

Ήταν σε θέση να βλέπει μακριά, να σχεδιάζει σε βάθος χρόνου και να κινείται σταθερά μπροστά. Με βαθιά αίσθηση πολιτικής και κοινωνικής ευθύνης. Ήταν σε θέση να κάνει πράξη τις επιλογές του. Με δυναμισμό και αποτελεσματικότητα. Ήταν, τελικά, ο πολιτικός των μεγάλων εθνικών επιλογών και των μεγάλων αποφάσεων. Σφράγισε, ωστόσο, την πορεία της χώρας μας, όχι μόνο με τις μείζονος σημασίας επιλογές του, αλλά και με τη συνολική πολιτική παρουσία του. Μια παρουσία που διαπερνά, ως πρότυπο, ως υπόδειγμα μίμησης, τον δημόσιο βίο της σύγχρονης Ελλάδας. Παρουσία που παραμένει ζωντανή και ισχυρή, ακόμα και σήμερα.

Η πολιτική ιστορία του Κωνσταντίνου Καραμανλή σφραγίστηκε από τρεις κρίσιμες επιλογές. Επιλογές στις οποίες στηρίζεται και σήμερα η πορεία της πατρίδας μας: Πρώτον, από τη μεγάλη προσπάθεια να βγάλει τη χώρα από την υπανάπτυξη και να διαγράψει την ευρωπαϊκή πορεία και προοπτική της, ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του ’60. Δεύτερον, από τον πρωταγωνιστικό ρόλο και την ανυπόκριτη σύμπραξή του με όλες τις πο­λιτικές δυνάμεις, στο μεγάλο εγχείρημα για την ομαλή μετάβαση της χώρας από την επτάχρονη Δικτατορία στην πιο στέρεη Δημοκρατία που γνώρισε ποτέ ο τόπος. Και, τρίτον, από την ακούραστη προσπάθειά του, που οδήγησε στο μεγαλύτερο επίτευγμα της μεταπολιτευτικής περιόδου, την ένταξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊ­κή οικογένεια.

Η μεγαλύτερη, ίσως, προσφορά του Καραμανλή ήταν το υπόδειγμα πολιτικής συμπεριφοράς που έδωσε στην εποχή του και κατέλιπε στους μεταγενέστερους. Πολιτεύτηκε με αποκρυσταλλωμένες αρχές και αξίες. Με βα­θιά συναίσθηση πολιτικής και κοινωνικής ευθύνης. Με ακλόνητη πίστη στο όραμά του για την Ελλάδα, αλλά και με σεβασμό στην άλλη άποψη. Χωρίς να υποκύπτει σε πάθη. Χωρίς να καταφεύγει σε ακρότητες. Χωρίς να προσωποποιεί την πολιτική διαφωνία. Χωρίς δημαγωγικές εξάρσεις και ανέξοδους λαϊκισμούς.

Την προσωπικότητά του χαρακτήριζε ένα πνεύμα δωρικής αυστηρότητας, που τον καθιστούσε αταλάντευτα προσηλωμένο στην αποστολή του. Εργάστηκε με αδιαμφισβήτητη αγάπη για την πατρίδα που τον τιμούσε και ήθελε να υπηρετεί. Με πραγματική έγνοια για τον πολίτη, που προσδοκά από τους πολιτικούς του να υπερβαί­νουν τον εαυτό τους και να γίνονται πρότυπα ευθύνης και προσφοράς, για το παρόν και το μέλλον του τόπου.

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής πίστευε ότι αποστολή της πολιτικής ήταν να βγάλει τη χώρα από την υπανάπτυξη και τους Έλληνες από τη φτώχεια. Να διασφαλίσει συνθήκες ισχυρής οικονομίας και βιώσιμης ανάπτυξης. Να εμπεδώσει το σύστημα του κράτους δικαίου και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Πίστευε ότι αποστολή της πολιτικής ήταν να εδραιώσει τη Δημοκρατία. Να συγκροτήσει ισχυρό πολιτικό σύστημα, απαλλαγμένο από τα πάθη του παρελθόντος. Να οδηγήσει τον τόπο, πέρα και πάνω από τις διαχωριστικές γραμμές που είχαν πλη­γώσει όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες. Πίστευε ότι αποστολή της πολιτικής ήταν να κατοχυρώσει την ασφάλεια, τα δίκαια και τα συμφέροντα της πατρίδας μας. Πίστευε σε μια ισχυρή και περήφανη Ελλάδα, σε μια ενωμένη Ευρώπη.

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής εισήλθε στον πολιτικό βίο του τόπου με πίστη στην αποστολή που αναλάμβανε. Και έφυγε με την ικανοποίηση ότι έφερε σε πέρας την αποστολή του. Ευτύχησε να επιτύχει στους κεφαλαιώ­δεις στόχους του. Ευτύχησε να δει τα οράματά του να γίνονται πράξη. Ευτύχησε να συνδυάσει το πρότυπο του μεγάλου ηγέτη και πολιτικού, του οποίου οι πολιτικές επιλογές είχαν ευεργετικά αποτελέσματα για την πατρίδα και την κοινωνία μας.

Τιμώντας την επέτειο των 50 χρόνων από την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας, το Ίδρυμα «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής» προγραμματίζει σειρά εκδηλώσεων , που σκοπό έχουν όχι μόνο να «φωτίσουν» καθοριστικές πτυχές του έργου του αλλά και να αναδείξουν τη διαχρονικότητα της παρακαταθήκης του.