Αποφθέγματα

«Οι ξένοι δεν θα μπορούσαν να μας αδικούν, εάν δεν τους διευκόλυναν τα σφάλματα τα δικά μας.»

– Ομιλία στο δείπνο προς τιμήν του Κυπρίου Προέδρου, 7 Απριλίου 1983

«Η Δημοκρατία προϋποθέτει ηγεσία που να έχει το θάρρος να λέγει την αλήθεια, αλλά και λαό που να έχει το θάρρος να ακούει την αλήθεια και να την τιμά.»

– Προεκλογική ομιλία στη Θεσσαλονίκη, 23 Οκτωβρίου 1977

«Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις των προβλημάτων. Το μυστικό της επιτυχίας είναι ο μόχθος.»

– Ομιλία στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο, 23 Νοεμβρίου 1974

«Όλοι ομιλούμε περί εθνικής ενότητος. Και ομιλούμε τόσο πολύ γι’ αυτήν, ώστε σαν λέξη να την έχουμε κάνει πληθωρική και να μη συγκινεί πλέον κανένα.»

– Ομιλία στο Μεσολόγγι, 1 Μαΐου 1983

«Με την κακή διάρθρωση της πολιτικής μας ζωής, διαπιστώνουμε και την ύπαρξη ενός νοσηρού πολιτικού κλίματος. Και τούτο γιατί κατακλύστηκε η πολιτική μας ζωή από δημαγωγία και υποκρισία. Είναι τόσο έντονη η τάση αυτή, ώστε να προσβάλλει τη νοημοσύνη μας.
Λέγονται κάθε μέρα και γράφονται τα πιο απίθανα πράγματα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μία εκτεταμένη σύγχυση, που είναι επικίνδυνη για το μέλλον του τόπου. Εξωθούνται όλοι οι πολίτες σε πράξεις αντιδημοκρατικές.
Υποστηρίζονται πράξεις αναρχικές και γίνεται προσπάθεια να πεισθεί ο Λαός ότι αποτελούν στηρίγματα της Δημοκρατίας εκείνα ακριβώς που την απειλούν. Και αποτελούν, αντίθετα, απειλή της Δημοκρατίας εκείνα που την στηρίζουν, όπως είναι ο νόμος, το Σύνταγμα, η τάξη.»

– Ομιλία στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, 30 Μαρτίου 1979

«Είναι λυπηρό που στην καταναλωτική εποχή μας τα ιδανικά παραχώρησαν τη θέση τους στον ευδαιμονισμό. Το φαινόμενο αυτό είναι ανησυχητικό. Και θα πρέπει να το προσέξει η ποικιλώνυμη ηγεσία του τόπου μας και να διδάξει στον λαό ότι η ευδαιμονία δεν συμπίπτει με τον ευδαιμονισμό.»

– Ομιλία στη Στρατιωτική Λέσχη, 1 Ιανουαρίου 1980

«Η Δημοκρατία προϋποθέτει ηγεσία που να έχει το θάρρος να λέγει την αλήθεια, αλλά και λαό που να έχει το θάρρος να ακούει την αλήθεια και να την τιμά.»

– Προεκλογική ομιλία στη Θεσσαλονίκη, 23 Οκτωβρίου 1977

«Εμείς οι Έλληνες έχουμε την αδυναμία να λησμονούμε γρήγορα τους κινδύνους. Και να επιδιδώμεθα, πριν καλά – καλά παρέλθουν, στην ικανοποίηση των κομματικών ή προσωπικών μας αδυναμιών.
Έχουμε, επίσης, την κακή συνήθεια, να καταστρέφουμε με τα ίδια μας τα χέρια, όσα με κόπους και θυσίες δημιουργήσαμε. Και το κάνουμε αυτό, όταν ακριβώς βρισκόμαστε στα πρόθυρα της επιτυχίας.
Την αδυναμία μας αυτή ακριβώς συμβολίζει και ο μύθος του Σίσυφου. Και δεν είναι τυχαίο ότι ο μύθος αυτός είναι ελληνικός.»

– Προεκλογική ομιλία στην Αθήνα,
15 Νοεμβρίου 1974

«Η κολακεία είναι αμοιβαία ταπεινωτική. Και γι’ αυτόν που την επιχειρεί και για εκείνον που την δέχεται.»

– Τηλεοπτική ομιλία προς τους νέους, 8 Νοεμβρίου 1974

«Δεν γνωρίζω τι επέτυχα και δεν επέτυχα στη σταδιοδρομία μου. Γνωρίζω όμως ότι ανέτρεψα την καθιερωμένη από μακρού αντίληψη ότι η αθλιότης αποτελεί την αμετακίνητη μοίρα της Ελλάδος. Διότι απέδειξα εμπράκτως ότι μπορεί ο λαός μας, αν θέλει, να ευημερήσει.»

– Απόσπασμα από επιστολή του προς τον Κ. Τσάτσο, Οκτώβριος 1966

«Η Δημοκρατία προϋποθέτει λαό πολιτικώς ώριμο, ελεύθερο αλλά και αυτοπειθαρχούμενο πολίτη. Γιατί η Δημοκρατία δεν επιβάλλεται. Η Δημοκρατία βιώνεται.
Και πρέπει να γίνεται πράξη στην καθημερινή ζωή του πολίτη. Μπορεί η Πολιτεία να προστατεύσει τη ζωή του πολίτη. Μπορεί να προστατεύσει την περιουσία του.
Την ελευθερία του, όμως, που είναι το υπέρτατο αγαθό, θα την προστατεύσει μόνος αγωνιζόμενος υπό τη σκέπη της Πολιτείας εναντίον των υπονομευτών της.»

– Ομιλία στη Βουλή, 12 Ιουνίου 1976

«Η Ιστορία διδάσκει ότι οι Έλληνες ό,τι κερδίζουν στον πόλεμο το χάνουν στην ειρήνη. Παράδειγμα το 1920, το 1940 και τόσα άλλα. Και το χάνουμε γιατί έχουμε την κακή συνήθεια να καθιστούμε τα εθνικά μας θέματα αντικείμενο έντονων πολιτικών ανταγωνισμών, οι οποίοι πολλές φορές παίρνουν τη μορφή της πατριδοκαπηλίας και καταλήγουν σε διχασμούς.»

– Ομιλία στη Βουλή, 30 Οκτωβρίου 1975

«Επεδίωξα να συνδέσω οργανικά την Ελλάδα με την Ευρωπαϊκή Κοινότητα, για να διασφαλίσω το μέλλον της, βγάζοντάς την από την αιώνια μοναξιά της… Και αν επεδίωξα με τόση επιμονή την ένταξη της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα, το έκανα γιατί ήθελα, εκτός των άλλων, να την απαλλάξω και από την ανάγκη να αναζητεί προστάτες.»

– Δήλωση στον βιογράφο του Ροζέ Μασσίπ

«Για να προωθηθεί η ενοποίηση της Ευρώπης θα χρειαστεί να παραμεριστούν οι στείροι ανταγωνισμοί, που υποκινούνται άλλοτε από μικροσυμφέροντα και άλλοτε από ξεπερασμένους εθνικούς εγωισμούς. Θα χρειαστεί προπαντός να συνειδητοποιήσουμε όλοι το γεγονός ότι τα μεγάλα και ιστορικά έργα – όπως είναι η ενοποίηση της Ευρώπης – απαιτούν ανάλογες θυσίες.»

– Ομιλία κατά την επίσημη επίσκεψή του στην Ολλανδία, 4 Απριλίου 1978