Το 2004 αποφασίστηκε ο περαιτέρω εκσυγχρονισμός των παρεχομένων υπηρεσιών του Ιστορικού Αρχείου με σκοπό να παρασχεθεί ευχερέστερη πρόσβαση στους ερευνητές και να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες που παρέχει η εξέλιξη της τεχνολογίας στην αρχειοθέτηση και αναζήτηση πληροφοριών.
Στο πλαίσιο του έργου “Ψηφιοποίηση, τεκμηρίωση και ανάδειξη των αρχείων του Ιδρύματος Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής”, που εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Κοινωνία της Πληροφορίας”, με συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ελληνικό δημόσιο και χρονική διάρκεια από τον Ιούλιο του 2004 έως και το Δεκέμβριο του 2007:
• Ολοκληρώθηκε η τεκμηρίωση και ψηφιοποίηση των εγγράφων του αρχείου του Κ.Καραμανλή (230.000 σελίδων έγγραφου και έντυπου υλικού), της οπτικοακουστικής συλλογής (20.000 φωτογραφίες, 250 ώρες βίντεο) και της πλούσιας συλλογής των προσωπικών κειμηλίων του Κ. Καραμανλή. Συγκεκριμένα, κάθε τεκμήριο, εκτός από τη ψηφιοποίησή του, ταξινομήθηκε και τεκμηριώθηκε ηλεκτρονικά σύμφωνα με το Διεθνές πρότυπο Αρχειακής περιγραφής του Διεθνούς Συμβουλίου Αρχείων – General International Standard Archival Description (ISAD) και αντιμετωπίστηκε ως αυτοτελής μονάδα, αλλά και ως αναπόσπαστο τμήμα ενός αρχειακού συνόλου. Τα περιγραφικά δεδομένα καταγράφηκαν με παρεμφερή τρόπο, ώστε να παρέχεται στον ερευνητή η δυνατότητα να προσεγγίζει άμεσα το υλικό που τον ενδιαφέρει. Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών συνεχίζεται ο έλεγχος στην ποιότητα των ψηφιακών τεκμηρίων, καθώς και στα μεταδεδομένα που έχουν καταχωρηθεί στο νέο σύστημα.
• Σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης ψηφιακών συλλογών, που υποστηρίζει την παρακολούθηση του πλήρους κύκλου ζωής ενός ψηφιακού τεκμηρίου και την εύκολη αναζήτηση αυτών, είτε από το προσωπικό, είτε από επισκέπτες του Ιδρύματος.
• Ιδιαίτερη μέριμνα έχει προβλεφθεί για τη διαχείριση της πρόσβασης στο ψηφιακό υλικό σε επίπεδο μεταδεδομένων και ψηφιακών τεκμηρίων. Το σύστημα διαχείρισης ψηφιακών συλλογών έχει υλοποιηθεί με τη χρήση του εξειδικευμένου προγράμματος ΠΑΠΥΡΟΣ.
• Αναβαθμίστηκε ο τεχνικός εξοπλισμός (εγκατάσταση νέων υπολογιστικών συστημάτων, σαρωτών, εκτυπωτών, αποθηκευτικών μέσων, δικτυακού εξοπλισμού) τόσο για το προσωπικό όσο και για τους επισκέπτες του Ιδρύματος.
• Σχεδιάστηκε βάσει των απαραίτητων προδιαγραφών δικτυακός τόπος για τη διάχυση του περιεχομένου των ψηφιακών συλλογών στο ευρύ κοινό.
Το Ίδρυμα διατηρεί δικτυακό τόπο (http://www.karamanlis-foundation.gr) από το 1998.