Για την απώλεια του Στάμου Ζούλα
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος “Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής” εκφράζει τη θλίψη του για την απώλεια του ΣΤΑΜΟΥ ΖΟΥΛΑ και τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένειά του. Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε τη δωρεά του ποσού των 1000 € αντί στεφάνου υπέρ της ΚΙΒΩΤΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ εις μνήμην του εκλιπόντος.
Aθήνα, 23/11/2018
Ένας ξεχωριστός φίλος και δημοσιογράφος
Η απώλεια του Στάμου Ζούλα, που με γέμισε θλίψη, αποτελεί και μια αφορμή να αναλογιστούμε τη μεγάλη σημασία που έχει η έντιμη δημοσιογραφία στη δημόσια ζωή του τόπου. Ο Στάμος ήταν υπόδειγμα δημοσιογράφου: ακέραιος, έντιμος, σοβαρός και απόλυτα αφιερωμένος στο λειτούργημά του. Γι’ αυτό υπήρξε εμβληματική προσωπικότητα για την ελληνική δημοσιογραφία συνολικά και γι’ αυτό η απώλειά του, όχι μόνο μας λυπεί ιδιαίτερα, αλλά και προβληματίζει για το κενό που αφήνει πίσω της.
Ο Στάμος δεν σήκωνε πολλά. Τον έζησα και ως φίλο και ως δημοσιογράφο. Ημασταν μαζί σε διακοπές, στη Χαλκιδική, όταν παραιτήθηκε, χωρίς δεύτερη σκέψη, μόλις έμαθε ότι ο Κοσκωτάς εξαγόρασε τη «Βραδυνή». Παραιτήθηκε χωρίς να διστάσει λεπτό και συνέχισε ατάραχος τις διακοπές του… Το πιο αξιοσημείωτο είναι ότι στη «Βραδυνή» είχε καταφύγει μετά την παραίτησή του από την «Καθημερινή», επίσης εξαιτίας της εξαγοράς της από τον Κοσκωτά. Ο Στάμος, όμως, δεν ήθελε καμία σχέση με τον τραπεζίτη-εκδότη, σε αντίθεση με πάρα πολλούς συναδέλφους του. Ο Στάμος υπηρετούσε μια δημοσιογραφική σχολή σκέψης που στον πυρήνα της είχε τη σοβαρότητα. Γι’ αυτό και έφθασε να προσωποποιείται στον ίδιον το απαράμιλλο κύρος της «Καθημερινής». Μιας εφημερίδας που αποτέλεσε τη ναυαρχίδα της κεντροδεξιάς παράταξης στην Ελλάδα μεταπολεμικά. Αυτό όμως δεν την εμπόδισε να είναι αντικειμενική, αυστηρή στην κριτική της και να προβάλλει με εντιμότητα την άποψη της άλλης πλευράς.
Με την επιβολή της δικτατορίας, η Ελένη Βλάχου έκλεισε την εφημερίδα της και αυτοεξορίστηκε στο εξωτερικό, δίνοντας μάχη κατά της χούντας. Αντιθέτως, πολλές εφημερίδες του λεγόμενου «προοδευτικού Κέντρου» συμβιβάστηκαν με το καθεστώς. Ο Στάμος, τότε, πιστός στις αξίες του, πήρε την απόφαση να απόσχει από το δημοσιογραφικό του λειτούργημα, αδιαφορώντας για τις όποιες βαριές συνέπειες είχε η στάση του αυτή στα οικονομικά της οικογένειάς του. Σε όλη την πορεία του, υπήρξε ο αξιόπιστος εκπρόσωπος της αρχής ότι η «Καθημερινή» είναι η εφημερίδα της «λελογισμένης Αριστεράς και της πεφωτισμένης Δεξιάς», φράση που αποδίδεται στη Βλάχου.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί η ιδιαίτερη σχέση του Στάμου με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Ηταν μια σχέση θαυμασμού του Στάμου προς τον Καραμανλή, αλλά, κυρίως, ήταν μια σχέση έντιμη, καθαρή και ειλικρινής, που δεν συναντά κανείς συχνά ανάμεσα σε πολιτικό και δημοσιογράφο. Ο Στάμος είχε πολλά κοινά χαρακτηριστικά με τον αδελφό μου. Και οι δύο ήταν της «δωρικής σχολής». Ο πρόεδρος σεβόταν την άποψη του Στάμου – παρά τη μεγάλη διαφορά ηλικίας που τους χώριζε–, γι’ αυτόν η γνώμη του μετρούσε. Γι’ αυτό και το 1977 του εμπιστεύθηκε και την πρώτη εβδομαδιαία πολιτική εκπομπή στην τηλεόραση της ΕΡΤ, την οποία ο πρόεδρος παρακολουθούσε συστηματικά και σχολίαζε εκτενώς.
Είθε το παράδειγμα του καλού μου φίλου, Στάμου, αυτού του σπουδαίου δημοσιογράφου, να βρει μιμητές στις επόμενες γενιές δημοσιογράφων. Για το καλό της δημοκρατίας και του τόπου.
Άρθρο του Αχιλλέα Καραμανλή στην Καθημερινή, 25/11/2018