Συλλογή
Αναστάσιου Κανελλόπουλου

Η συλλογή ιστορικών κειμηλίων του Αναστάσιου Κανελλόπουλου κατατέθηκε στο Ίδρυμα με δωρεά της θυγατέρας του κ. Αμαλίας Μεγαπάνου. Το περιεχόμενο της Συλλογής αναφέρεται στη μακρά πολιτική παρουσία και δράση του Παναγιώτη Κανελλόπουλου και του Κωνσταντίνου Καραμανλή και αποτελείται από αποκόμματα εφημερίδων και πλούσιο όσο και σπάνιο φωτογραφικό υλικό, το οποίο είναι διαρθρωμένο σε καθημερινή βάση και ταξινομημένο σε 241 φακέλους, που περιέχουν, πέρα από τα αποκόμματα, περί τις 20.000 φωτογραφίες.

 

Η περιγραφή του περιέχεται σε 7 αναλυτικούς καταλόγους, συνταγμένους από τον ίδιο τον Α. Κανελλόπουλο. Μέρος του υλικού παρέχει πληροφορίες για την παιδική και νεανική ηλικία του Π. Κανελλόπουλου, ενώ το υπόλοιπο, που αποτελεί τον κύριο κορμό του Αρχείου, αναφέρεται στην πολιτική του σταδιοδρομία και καλύπτει την περίοδο 1935-1971.

 

Η όλη συγκρότηση του υλικού αποτελεί υπόδειγμα συστηματικής συλλεκτικής εργασίας.

Αναστάσιος Κανελλόπουλος 
(1900-1971)

Γιος του Κανέλλου Κανελλόπουλου και της Αμαλίας Γούναρη, γεννήθηκε στην Πάτρα την 22η Ιανουαρίου 1900. Σπούδασε στη Χαϊδελβέργη της Γερμανίας και απέκτησε πτυχίο φαρμακοποιού. Ανέλαβε αρχικά το φαρμακείο της οικογένειάς του στην Πάτρα, αλλά αργότερα διορίστηκε υπάλληλος της Αγροτικής Τράπεζας στην Αθήνα, όπου παρέμεινε ως τη συνταξιοδότησή του. Ήταν παντρεμένος με τη Βικτώρια Ζήση, από την οποία απέκτησε μια κόρη, την Αμαλία. Ο Αναστάσιος Κανελλόπουλος πέθανε την 12η Ιουνίου 1971.

 

Γενικός περιγραφικός κατάλογος του αρχείου Αναστάσιου Κανελλόπουλου