Συλλογή Γεωργίου Δασκαλάκη

Η Συλλογή του Γεωργίου Δασκαλάκη αποτελείται από έγγραφα και δημοσιεύματα Τύπου αναφορικά με τη θητεία του ως Προέδρου του ΕΟΤ, αλλά και την ακαδημαϊκή και νομική του δραστηριότητα. Ακόμα, περιλαμβάνει άρθρα του σε επιστημονικά έντυπα και εφημερίδες. Έχει τεκμηριωθεί και ταξινομηθεί σε 7 φακέλους.

Γεώργιος Δασκαλάκης (1912-1994)

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Υπήρξε εγγονός της ηρωίδας της Κρητικής Επανάστασης του 1866, Χαρίκλειας Δασκαλάκη. Σπούδασε νομικά, οικονομικές και πολιτικές επιστήμες στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου και αναγορεύθηκε διδάκτωρ το 1937. Σπούδασε σε διάφορα πανεπιστήμια των ΗΠΑ (Μπέρκλεϋ, Χάρβαρντ, Σικάγο) και Φιλοσοφία στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Βερολίνου. Αναγορεύθηκε υφηγητής Νομικών και Πολιτικών Επιστημών στο ίδιο Πανεπιστήμιο το 1938 και καθηγητής της Εισαγωγής του Δημοσίου και του Συνταγματικού Δικαίου στην Πάντειο Ανωτάτη Σχολή Πολιτικών Επιστημών από το 1943 έως το 1981.

 

Διετέλεσε μέλος Διοικητικού Συμβουλίου σε διάφορες επιστημονικές εταιρείες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Χρημάτισε νομικός σύμβουλος της UNRRA και των Αμερικανικών Αποστολών στην Ελλάδα το διάστημα 1945-53. Το 1948 μετείχε ως μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας στον ΟΗΕ στη Διάσκεψη των Παρισίων για τη σύνταξη της Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

 

Το 1964 διορίστηκε πρόεδρος του ΕΟΤ. Τον επανέφερε σ’ αυτή τη θέση ο Κ. Καραμανλής τον Αύγουστο του 1974, καθιστώντας τη θέση ισότιμη με υπουργική. Προήδρευσε της European Travel Commission και ο ρόλος του ήταν αποφασιστικός για τη σύνταξη της Διακήρυξης του Τουρισμού στη Διάσκεψη της Μανίλα.

 

Ως υπουργός Εσωτερικών το 1981 διεξήγαγε τις βουλευτικές εκλογές και τις ευρωεκλογές της 18ης Οκτωβρίου.