Τόποι Μνήμης

Πρώτη Σερρών

Στο σπίτι αυτό γεννήθηκε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής στις 8 Μαρτίου 1907.

«…Το 1906, ο Γεώργιος Καραμανλής άρχισε να χτίζει ένα καινούργιο σπίτι, σε οικόπεδο που γειτόνευε με το μικρό σπίτι, όπου είχε γεννηθεί.. Τα οκτώ παιδιά του Γεωργίου και της Φωτεινής Καραμανλή γεννήθηκαν στο ίδιο δωμάτιο του καινούργιου σπιτιού. Ο Κώστας το 1907, η Αθηνά το 1909 (πέθανε το 1914), η Όλγα το 1911, ο Αλέκος το 1914, μια δεύτερη Αθηνά το 1917, η Αντιγόνη το 1921, ο Γραμμένος το 1925 και ο Αχιλλέας το 1929. Επειδή είχαν μεγαλώσει τα αγόρια είχαν άλλη κρεβατοκάμαρα και άλλη τα κορίτσια. Μόνον ο Κώστας είχε το προνόμιο του μεγαλύτερου, δικό του δωμάτιο και τραπέζι για τα βιβλία του..». Κρις Γουντχάουζ, Καραμανλής, Ο Ανορθωτής της Ελληνικής Δημοκρατίας, Μορφωτική Εστία, 1982, σ. 13.

 

Σήμερα η οικία του αείμνηστου Κωνσταντίνου Καραμανλή λειτουργεί ως μουσειακός χώρος και δέχεται μεγάλο αριθμό επισκεπτών.

Παρίσι

Στα χρόνια της 11χρονης αυτοεξορίας του στο Παρίσι (1963-1974) ο Κ. Καραμανλής έζησε με τη σύζυγό του Αμαλία στο διαμέρισμα αρ. 21 Boulevard de Montmorancy. Με συνέπεια και σοβαρότητα αναδείχτηκε πρωταγωνιστής του αγώνα για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη γενέτειρά της. Κατά τη δύσκολη αυτή περίοδο, η κατοικία του Καραμανλή της οδού Μονμερανσύ έγινε σταδιακά η αναφορά και το καταφύγιο εκατοντάδων Ελλήνων που βρίσκονταν στο Παρίσι, αλλά και σε άλλες πόλεις της Ευρώπης. Για επώνυμους και ανώνυμους η κατοικία αυτή έγινε αφετηρία και σταθμός για την ελεύθερη σκέψη, τον υπεύθυνο διάλογο, τη δημοκρατική ανταλλαγή ιδεών και απόψεων, την ελπίδα να αποκατασταθούν η ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα.

Είναι τα χρόνια που ο Καραμανλής εδραιώνει σχέσεις βαθιάς και αμοιβαίας εκτίμησης με σημαντικούς ανθρώπους της πολιτικής και της ευρύτερης πνευματικής ζωής της Ευρώπης και ιδιαιτέρως της Γαλλίας: τον στρατηγό Ντε Γκωλ, τον Ζακ Σιράκ, τον Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εσταίν, τον Μισέλ Ντεμπρέ, τον Αντρέ Μαλρό, τον Μορίς Ζενεβουά, τον Μορίς Ντριόν. Στις 14.10. 2003 σε μια λιτή εκδήλωση οι Γάλλοι τίμησαν τον Έλληνα πολιτικό. Στην είσοδο της πολυκατοικίας που διέμενε ο Κ. Καραμανλής εντοιχίστηκε αναμνηστική πλακέτα από τον δήμαρχο του 16ου διαμερίσματος των Παρισίων Πιερ Κριστιάν Τετενζέ.

Πολιτεία

Από το 1980 έως τον Απρίλιο του 1998, όταν μετά από σύντομη ασθένεια απεβίωσε, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έζησε μαζί με την οικογένεια του αδελφού του Αχιλλέα Καραμανλή στο σπίτι της οδού Μεγάλου Αλεξάνδρου 14 στην Πολιτεία.

Ίδρυμα «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής»

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής σύμφωνα με την επιθυμία του έχει ενταφιαστεί στις 24 Απριλίου 1998 στον περίβολο του Ιδρύματος.

 

Το επιτύμβιο που ο ίδιος είχε επιλέξει να γραφεί στο ταφικό μνημείο:

 

«Για να δικαιώσω το πέρασμά μου από τον κόσμο αυτό, αφιέρωσα τη ζωή μου στην υπηρεσία του ελληνικού λαού».