Υπογραφή της Συνθήκης Προσχώρησης της Ελλάδας στην ΕΟΚ
Σαν σήμερα, πριν από 41 χρόνια, στις 28 Μαΐου 1979, υπογράφηκε στο Ζάππειο Μέγαρο η Συνθήκη Προσχώρησης της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ. Επρόκειτο για ένα κορυφαίο επίτευγμα της μεταπολεμικής Ελλάδας κι έναν προσωπικό θρίαμβο του Κωνσταντίνου Καραμανλή.
Από πολύ νωρίς, ήδη μερικούς μήνες μετά την υπογραφή της Ιδρυτικής Συνθήκης της Ρώμης το 1957, ο Καραμανλής οραματίστηκε και αφοσιώθηκε με όλες του τις δυνάμεις στην ένταξη της Ελλάδας στην αναδυόμενη ευρωπαϊκή οικογένεια. Στην πορεία είχε να αντιμετωπίσει τόσο τις σφοδρές εσωτερικές αντιδράσεις μεγάλου μέρους της αντιπολίτευσης που επέμενε στις τριτοκοσμικές αναζητήσεις της όσο και την καχυποψία των Ευρωπαίων.
Η πρώτη επιτυχία ήρθε με την υπογραφή στην Αθήνα της Συνθήκης Σύνδεσης της Ελλάδας με την ΕΟΚ το 1961. Η δικτατορία των συνταγματαρχών ανέστειλε την πρόοδο που είχε επιτευχθεί. Μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας, υπεβλήθη το 1975, επισήμως, το αίτημα για την πλήρη ένταξη. Ακολούθησαν κοπιώδεις διαπραγματεύσεις, οι οποίες, σε συνδυασμό με την εσωτερική πολιτική και οικονομική ανασυγκρότηση της μεταπολιτευτικής περιόδου, οδήγησαν στην επιτυχία της 28ης Μαΐου 1979. Έτσι, η Ελλάδα κατάφερε να ενταχθεί το 1981, νωρίτερα από την Ισπανία και την Πορτογαλία, και παρά τις ισχυρές εσωτερικές και εξωτερικές αντιστάσεις.
Σήμερα, η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού και το σύνολο σχεδόν των πολιτικών δυνάμεων του τόπου αναγνωρίζουν την ευρωπαϊκή κληρονομιά του Κωνσταντίνου Καραμανλή και τη θέση της Ελλάδας στον πυρήνα της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Οι τελευταίες εξελίξεις με τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενίσχυση της οικονομικής, πέραν της νομισματικής, ένωσης της Ευρώπης αποτελούν μία δικαίωση της ευρωπαϊκής πορείας συνολικά και του ευρωπαϊκού πιστεύω του Κωνσταντίνου Καραμανλή.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής
Πέτρος Μολυβιάτης Αχιλλέας Καραμανλής
Πρόεδρος του Δ.Σ. Αντιπρόεδρος του Δ.Σ.