Η εκπλήρωση ενός οράματος

devs

In Σαν σήμερα Posted

Έχοντας στο πλάι του τους Γεώργιο Ράλλη και Γεώργιο Κοντογεώργη, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής προσυπογράφει την ένταξη της Ελλάδας στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες σε μία μέρα που αποτέλεσε δικαίωση του μεγάλου οράματός του για την Ελλάδα. Στην ιστορικής σημασίας ομιλία του το απόγευμα της 28ης Μαΐου 1979 στο περιστύλιο του Ζαππείου, σκιαγράφησε, μεταξύ άλλων, το μέλλον της χώρας του:

Η Ελλάς προσέρχεται στην Ευρώπη με την βεβαιότητα, ότι στα πλαίσια της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης εμπεδώνεται για όλα τα μέρη η εθνική ανεξαρτησία, κατοχυρώνονται οι δημοκρατικές ελευθερίες, επιτυγχάνεται η οικονομική ανάπτυξη και γίνεται με τη συνεργασία όλων κοινός καρπός η κοινωνική και οικονομική πρόοδος.

Και για να μετάσχουμε σ’ αυτήν την προσπάθεια, έχουμε την απόφαση να επιχειρήσουμε τις διαρθρωτικές μεταβολές και τους θεσμικούς εκσυγχρονισμούς, που θα διευκολύνουν την πορεία μας. Έχομε συνείδηση των δυσχερειών. Αισιοδοξούμε, όμως, ότι με την πάνδημη κινητοποίηση, την διαρκή εγρήγορση, αλλά και την κατανόηση των εταίρων μας, θα ξεπεράσουμε τις δυσκολίες. Διδαχθήκαμε από τον κλασικό Ελληνισμό, ότι “χαλεπά τα καλά”.